ES Melawat Perak 2018

Cuti Sekolah Penggal Pertama 2018

Tahun ni tahun pertama Eva Surihani  bersekolah rendah dan juga tahun pertama Ezra Sufi  Bersekolah di PASTI, jadi ni merupakan tahun pertama mereka berdua berpengalaman merasai zaman cuti sekolah bersama.

Tahun ni, papa dan mama ade sediakan sedikit budget untuk bawa anak- anak bercuti keluar Johor. Cadangan awal papa dan mama nak bawak ES ke Pulau Pangkor. Lepas dibincangkan kami tukar plan untuk ke daratan sahaja, makanya kami pilih Ipoh dan Taiping sebagai lokasi percutian kami.

Hari Pertama ( 20 March 2018) , Kami mulakan perjalanan Kuala Lumpur terlebih dahulu, bawa ES berjumpa Nenda dan Mak Ucu, Malam tu kami menginap di rumah nenda. Maka bemulalah mimpi ngeri untuk Kiki & Lala (Kucing Nenda). Kena buli je kucing tu dengan ES. Malam tu kami tidur sekitar jam 11 sebab esok pagi kami nak mulakan perjalanan ke Perak.

Hari Kedua (21 March 2018), Rutin biase bila ES jumpe Nenda, pagi mesti ajak sarapan di Old Town White Coffee, makan telur separuh dan masak ngan roti bakar, sekitar jam 10.30 kami mulakan perjalanan ke Perak. Alhamdulillah, perjalanan lancar. selebihnya biala la gambar dan video memberi gambaran betapa happynya ES bercuti di Negeri Perak.

Maaf gambar lambat sikit masuk ye… nantikan updatenye nanti ye…. huhuhu

Tempat Tempat Menarik Sekitar Ipoh dan Taiping, Perak Darul Ridzuan 2018

Tempat Tempat Makan Menarik Dan Sedap Sekitar Perak dan Selangor 2018

Tempat Penginapan Budget Seisi Keluarga Sekitar Ipoh dan Taiping

1. Cititel Express Hotel, Ipoh

Dapatkan diskaun 10% dari harga asal dengan membuat tempahan hotel anda dengan menggunakan pautan dibawah; www.booking.com   (Klik sini ye)

2. Legend Inn Hotel, Taiping

Dapatkan diskaun 10% dari harga asal dengan membuat tempahan hotel anda dengan menggunakan pautan dibawah; www.booking.com   (Klik sini ye)

Kelas Kek Marbel Bersama ES

Kelas Kek Bersama ES

Resepi Kek Marbel Mudah

Dah lama tak buat kek ni, terasa nak buat kek plak dengan isteri dan anak anak.

Kelas minggu ni kami buat kek marbel, jadi boleh la si kecil kami main main buat kek.

bila dah siap askar kami pun makan lah kek yang dia masak tu…

Senang je resepi kek ni,

Satu Adunan:

1 cawan butter 
3 suku cawan gula kastor
3 biji telur ayam
1 stgh cawan tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder 
1 sudi kecil esen vanilla
3 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko.
 
berat lepas siap 300 – 450 gram gitu,
 
kalau guna loyang besar buat dua adunan, baru cantik kalau tak nipis jadinya…
 
Masak dengan api atas bawah selama 45 minit dengan kepanasan 175 darjah ye…

Teratak Kami

Rumahku Syurgaku

Alhamdulillah…

Setelah sekian lama dan macam macam proses akhirnya berjaya juga kami dapatkan rumah ni…

Desa Paya Mengkuang… dekat je ngan umah keluarga kami…

Sesi menanggalkan wallpaper lama

Niat hati nak cat semula kawasan ni tapi sebab kesan wallpaper lama ni sangat susah nak tanggal jadi kami buat keputusan tampal wallpaper semula.

Maka bermula la sesi shopping wall paper kat uda. Dekat sejam gak duduk kat kedai wallpaper tu. Nasib baik brother tu ajar cara cara betul nak pasang wall paper. Semudah ABC…

Persiapan Bilik Eva dan Ezra

Requested by Eva ngan Ezra mase first time bawak diorang masuk bilik ni, diorang request nak kan bilik ni warna pink. So, papa ngan mama siapkan la bilik ni dengan warna pink serta wallpaper kegemaran diorang.

Mengecat Ruang Tamu

Gagahkan diri cuba mengecat sendiri rumah ni bersama Cik Nazarina, separuh je siap dah capai telefon cari tukang yang tgh free untuk bantu cat rumah. Ketawa kami laki bini… nampak mudah tapi sbb bkn rutin kami jadi lebih baik kami bagi pada orang yang pandai ngecat untuk sambung mengecat

Isteriku Kuat Berusaha

Zarine Erina ni rajin orangnye, dia setup company dia sendiri (ESNR Trading) utk majukan diri dia sendiri. Sikap peniaga dia mmg susah nak dipisahkan. Dia juga merupakan accountant rasmi Ramzan Johari. Dia jual baju baju muslimah dan baju kanak kanak. Dia jual kat Facebook jer. Sebab dah ade komitment baru baru baru ni.
Baju baju ni diperbuat dari cotton. Dan cotton terbaik datang dari Bangladesh. Pelbagai jenis baju dia jual. Nak ckp pun tak tau sgt. Tgk tgk la kat FB atau Page.
Dia slalu gak bagi bagi hadiah kat customer dia. Harga baju dia jua mmg sgt mampu milik. Sebagai suami aku bangga dia mampu berusaha sendiri.
Satu lagi projek yang dia buat ialah hidupkan semula tradisi memasak telur pindang. Resepi Tok Epet bagi masa kami nak kahwin dulu kami guna utk masak telur pindang ni. Dia jual telur pindnag pun kat Facebook je 
Bermula projek ni bila aku belajar pasal facebook marketing ngan Sifu Azid. Dari belajar tiba tiba jadi pendapatan tambahan. Alhamdulillah x berhenti orang order tiap tiap bulan.
Cukup untuk post kali ni. Nanti sambung lagi. ?

6 Tahun Lepas

Sekejap je masa berlalu.

Mase ni x la kurus sangat. Tapi badan dah start kembag wakakak. Masa start kerja Kat Kampung berat badan baru 58kg. Dan mmg tgh fit. Tiap tiap petang 20 pusingan jogging kat Bukit Indah. Sekarang 89kg. Terbalikkan jer figure kat atas. Lebih kurang sama.
La ni seround pun dah x boleh. Cam nak tercabut lutut ni ha.  Happy tetap happy. Tengok badan dah kembang sekarang. Sape nak naik kan berat badan meh PM minta tips
Heheheh