Doa Ketika Hari Hujan

Bacalah doa ini bila bumi dilimpahi nikmat hujan… 

Ubah cara kita..

Dari Ummul Mukminin, ’Aisyah radhiyallahu ’anha,

إِنَّ النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- كَانَ إِذَا رَأَى الْمَطَرَ قَالَ  

اللَّهُمَّ صَيِّباً نَافِعاً

Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam ketika melihat turunnya hujan, beliau mengucapkan, 

Allahumma shoyyiban nafi’an

 [Ya Allah turunkanlah pada kami hujan yang bermanfaat]”. (HR. Bukhari no. 1032)

SEMOGA IA MENJADI AMALAN BUAT KITA SEMUA

5 Pekerjaan Yang Pernah Diceburi

Nelayan

Pernah ikut sepupu secara part time masa zaman persekolahan. cuma jadi pembantu dia jer.

Pendapatan permulaan : RM50 – RM60 sehari (bergantung pada banyaknye hasil laut yang diperolehi)

Kepayahan: Medium

Risiko: Medium ( Pastikan life jacket sentiasa ada )

JINATOR Aka Abg Cleaner

Bahasa mudah “cleaner”. Habis belajar kat KUiTTHO sementara tunggu graduasi, dalam 2 bulan cam tu kerja kat Hospital Pakar Puteri dengan kawan baik Faisin Supari.

Pendapatan permulaan: RM 750 sebulan

Kepayahan: Mudah (cuma kerja ikut shift)

Risiko: Ringan

GURU

Mase belajar kat KUiTTHO dulu amek diploma Kejuruteraan Awan serta Pendidikan. So bila short Sem mmg kena buat praktikal.. kena la mengajar kejap. Antara tempat pernah pergi POLISAS N Poli Tanjung Malim

Pendapatan permulaan: RM 0 (nama pun praktikal)

Risiko: Ringan

EXECUTIVE PEMASARAN / TECHNICAL EXECUTIVE

1st Job lepas official graduate dari KUiTTHO. Dua kerja dalam satu masa. Kerja dengan Jinora Corporation. Jual barang barang safety dan buat kerja construction.

Pendapatan permulaan: RM 1800

Risiko: medium

JURUTEKNIK PENYELENGGARAAN BANGUNAN 

2nd Job dan masih disini Pelabuahan Tanjung Pelepas. Disini bermula dengan hands on work sehingga ke project management. Menimba pengalaman dan menimba ilmu. Ambil peluang selagi mampu.

Pendapatan Permulaan : RM 1560

Risiko: Tinggi ( atas dasar kawasan pekerjaa  berada dalam kawasan berisiko)

Kerja Ku

Juruteknik Penyelengaraan Bangunan

Pusing pusing naik bot cari paip air leaking

Semalam kami satu team menjalankan misi mencari kebocoran pada sistem perpaipan air kapal.


Misi sepatutnya start pagi, tapi owner boat mencari rezeki dan gagal dihubungi. Dia contact semula jam 12 tgh hari. Deal punya deal jam 1 baru dia sampai ke PTP

Ingat dah selesai masaalah. Rupanye kami lupe tengok jadual air pasang surut. Dah tergendala misi mencari bocor. Kena la tunggu air surut. Estimate jam 5 petang

Sementara tunggu jam 5 petang, kawan dari procurement dah arrange site visit dan briefing tuk 6 job. Hilang suara dibuatnye. 2 jam bercakap tak henti dah la cuaca panas.

Habis site visit n briefing jam dah 5.10 ptg. Maka bergegasla kami ke pontoon nak pergi bawah deck mencari paip air yang bocor. Pembaziran mesti dielakkan.


Tengok muka member muka pun dah tau penat… demi tugas kami gagahkan juga walau jam dah menunjukkan 6 petang. 30 minit dah lepas waktu balik. Sudah menjadi kebiasaan bagi kami balik melebihi waktu kerja biase.

Ceria tetap ceria… misi kami berjaya. 2 kebocoran telah dijumpai. Tunggu masa yang sesuai untuk repair.

Alhamdulillah

 

Last Paper

September 2012 –  September 2017

Alhamdulillah… bersyukur kepada Allah SWT atas limpahan rahmat dan kurnia dapat juga menghabiskan program 5 tahun dengan UTM. Berkat kesabaran dan usaha selamat semuanya.

Semalam merupakan peperiksaan terakahir bagi melayakkan saya bergelar garduan UTM. Bermula September 2012, tamat juga pada bulan September selepas 5 tahun.

Jalan ni sering dilalui bermula tahun 2014 apabila fakulti baru siap dibina… setiap kali hujung minggu disini la tempat saya menuntut ilmu.

Semoga Ilmu yang diperolehi memberi manfaat kepada saya dan dan lain lain…

Mintak harga boleh?

Alhamdulillah… dikurniakan rezeki tahun ni… nak besarkan sikit dapur rumah kami… jadi kami berdua pun plan la cam ner nak buat.. 


Ni layout asal rumah kami…  bahagian depan agak pendek sikit compared ngan rumah- rumah lain. Tapi bahagian tepi ada sedikit ruang yang boleh kami gunakan… tanah sedikit bersegi sbb sebelah jalan…  

Sebelum ni ade panggil member buat sebuat harga utk tambah awning kat depan ngan belakang… kami bincang – bincang mungkin kena defer dulu plan ni…

So kami tgk dulu peluang kami nak betulkan mana – mana kerosakan dan tambah sikit dapur.

Ni la plan kami… dua tiga orang gak kami panggil nak dapatkan sebut harga… alhamdulillah… doakan semoga semuanya berjalan lancar… kalau x jadi masaalah insyaallah minggu seterusnya dah start nak betulkan dapur ni…

Bahagian atas masih seperti asal… tiada perubahan… 

Overtime Hujung Minggu

Bulan ni bulan agak sibuk bagi kami berdua. Sebab dalam proses nak prepare rumah sebelum kami pindah masuk. Adat org bekerja, jadi masa yang ade sebelah malam dan hujung minggu je.

Sambung usaha minggu lepas, minggu ni kami sambung tampal wall paper n touchup cat sesikit.

Buat kerja berdua je… askar 3 org tinggal dengan neneknye… kalau ikut x jadi kerja dibuatnye.

Siap satu panel kami cuba sambung kat tangga… huh… agak susah nak dapat patern yang sama… nak elak banyak buang kami tampal je… nasibla kalau x cantik… tapi ok la hasilnye… 

Kami berdua tengah fikir cam ner nak pasang kat tangga sebelah tu… dah la tinggi… 

Cara – Cara Pemasangan Wallpaper (PVC Sticker)

4 Step Pemasangan Wallpaper (DIY)

STEP 1: Pembersihan Permukaan

Peralatan diperlukan: scrapper, berus sawang, penyapu, kain, tukul.

  1. Alihkan frame gambar atau apa sahaja yang terdapat atau digantung pada permukaan dinding.
  2. Gunakan kain/berus sawang/scrapper untuk buang segala habuk dan kotoran.
  3. Jika perlu buang segala jenis paku atau screw yang terdapat pada dinding (untuk mendapatkan finishing yang cantik.
  4. Gunakan scrapper untuk buang lebihan simen atau bonjolan kecil bagi meratakan permukaan dinding.

STEP 2: Penyediaan Wallpaper

Peralatan diperlukan: pita pengukur, pisau, gunting, tangga.

  1. Ukur panjang dan tinggi dinding yang hendak dipasangkan wallpaper
  2. Ukur wallpaper yang hendak dipasang
  3. Sebelum potong semak corak dan patern wallpaper tersebut bagi memudahkan ketja kerja penyambungan.
  4. Potong wallpaper mengikut keperluan (lebihkan sedikit bagi tujuan adjustment semasa proses pemasangan)

STEP 3: Pemasangan Wallpaper

Peralatan: Gunting, Pisau, Tangga, Bubble Level (timbang air), plastik sampah, Kain lembut.

  1. Pastikan wallpaper berada dalam keadaan yang betul dari segi corak dan patern ( Jangan sampai terbalik)
  2. Mulakan tambal dari sudut paling tepi ,atas. Gunakan bubble level untuk dapatkan aras yang lurus dan tegak. ( AGAK AGAK PUN BOLEH)
  3. Buka alas gam ( belakang PVC sticker) secara sedikit demi sedikit. Mulakan dari atas terlebih dahulu.
  4. Lekatkan PVC sticker di dinding setelah di betulkan arasnya.
  5. Tekan sedikit PVC sticker agar lekat di dinding.
  6. Buka alas seterusnya dengan tarik ke bawah seterusnya lekatkan wallpaper ke dinding dan pastikan tiada gelembung udara. (Tarik dan tampal semula dengan perlahan lahan jika perlu)
  7. Pastikan aras wallpaper sentiasa dalam keadaan lurus dan tegak untuk mendapatkan kemasan yang cantik.
  8. Selesai untuk kepingan pertama sambung dengan kepingan kedua. Ulang langkah-langkah yang sama tetapi lapping @ tampakan sedikit pada wallpaper yang telah dipasang mengikut kesesuaian dan patern pada kepingan yang pertama tadi. (pvc type pasti akan kecut sedikit selepas pemasangan selepas 2-3 minggu)
  9. Akhir sekali, potong lebihan wallpaper menggunakan pisau tajam bagi mengelakkan PVC koyak
  10. Buangkan alas belakang ke dalam plastik sampah (bahaya sebab ia licin)

STEP 4: KEMASAN.

Peratan: Tangga, Pisau, Jarum, gam

  1. Trim hujung atau lebihan lebihan wallpaper menggunakan pisau tajam
  2. Gunakan kain lembut, lap wallpaper bagi memastikan wallpaper lekat pada dinding. tambah gam jika perlu
  3. Jika terdapat gelembung udara, gunakan jarum dan cucuk pada gelembung udata dan tekan wallpaper sehingga keluar angin tersebut.

PS: ini cara saya dan telah saya gunakan untuk pasang wallpaper di rumah saya. Semoga anda mendapat idea dan menambah baik cara pemasangan ini ye…

Selamat mencuba

 

Mana nak beli wall paper murah?

saya dan isteri beli kat Kaison Aeon Tebrau dan Edayu Mustafa kat Uda

Harga mampu milik tapi kat Edayu Mustafa awak boleh tanya kat brother tu… diorg sgt mesra pelanggan

 

Teratak Kami

Rumahku Syurgaku

Alhamdulillah…

Setelah sekian lama dan macam macam proses akhirnya berjaya juga kami dapatkan rumah ni…

Desa Paya Mengkuang… dekat je ngan umah keluarga kami…

Sesi menanggalkan wallpaper lama

Niat hati nak cat semula kawasan ni tapi sebab kesan wallpaper lama ni sangat susah nak tanggal jadi kami buat keputusan tampal wallpaper semula.

Maka bermula la sesi shopping wall paper kat uda. Dekat sejam gak duduk kat kedai wallpaper tu. Nasib baik brother tu ajar cara cara betul nak pasang wall paper. Semudah ABC…

Persiapan Bilik Eva dan Ezra

Requested by Eva ngan Ezra mase first time bawak diorang masuk bilik ni, diorang request nak kan bilik ni warna pink. So, papa ngan mama siapkan la bilik ni dengan warna pink serta wallpaper kegemaran diorang.

Mengecat Ruang Tamu

Gagahkan diri cuba mengecat sendiri rumah ni bersama Cik Nazarina, separuh je siap dah capai telefon cari tukang yang tgh free untuk bantu cat rumah. Ketawa kami laki bini… nampak mudah tapi sbb bkn rutin kami jadi lebih baik kami bagi pada orang yang pandai ngecat untuk sambung mengecat

Berbakti Pada Tanah

 

Alhamdulillah…

Dah nak keluar dah buah bendi yang kami tanam…

Bagus utk org yang ade problem lutut… Dah 2 kali operate lutut ni… semoga ade kebaikan yang boleh diperolehi…

Tanam ni mase bulan puase hari tu… punya la lama nak tnggu dia bebuah… org yang taman ni kurang ilmu tanam sayo… main campak je… jadi makan mase nak tggu dia tumbuh… Eva ngan Ezra bukan main suke lagi tengok pokok bendi dah nak bebuah…

 

JOM BERKEBUN Katenye….